Veel gestelde vragen
Op deze pagina een aantal veel gestelde vragen. Staat jullie vraag er niet bij? Neem dan contact met mij op.
Vragen over ...
Het belangrijkste verschil tussen een wettelijk en ceremonieel huwelijk is dat het wettelijk huwelijk wettelijk geldig is en juridische consequenties heeft, terwijl een ceremonieel huwelijk dat niet heeft.
Het wettelijk huwelijk wordt door een ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voltrokken. Bij een wettelijk huwelijk moet je je aan veel regels houden. Zo moet je elkaar bijvoorbeeld het jawoord geven op een officiële trouwlocatie. Bij een ceremonieel huwelijk heb je veel meer mogelijkheden wat betreft tijdstip en locatie.
Vaak wordt gekozen voor een wettelijk huwelijk op een gratis uurtje of een moment met een goedkoop tarief. Daarna volgt een ceremonieel huwelijk op een door jullie gekozen unieke locatie en tijdstip.
De kosten lopen uiteen van enkele tientallen tot honderden euro’s. Dat hangt af van de gemeente waar jullie huwelijk wordt voltrokken. Er kan ook verschil zijn in de dag van de week, het tijdstip en de locatie. Kijk op de website van de betreffende gemeente voor de bedragen.
De kosten van een geregistreerd partnerschap zijn over het algemeen hetzelfde als de kosten van een wettelijk huwelijk bij de gemeente. Vraag het exacte bedrag op bij jullie gemeente.
Daarvoor moeten jullie een afspraak maken bij de gemeente. Getuigen en een ceremonie op het gemeentehuis of op een officiele trouwlocatie zijn niet nodig. Voor het omzetten worden kosten in rekening gebracht.
Wettelijk is het aantal getuigen minimaal twee en maximaal vier. Iedereen boven de 18 jaar die zich kan legitimeren en de ceremonie kan begrijpen kan getuige zijn.
Bij een ceremonieel huwelijk ben je vrij in het aantal getuigen.
Ondertrouw heet tegenwoordig melding doen van een voorgenomen huwelijk. Bij de meeste gemeenten kan dat digitaal. Dit kan vanaf een jaar voor de trouwdatum tot minimaal 2 weken van tevoren.
Vragen over ...
Jullie zijn vrij om je ceremonie vorm te geven met uitzondering van het gedeelte van de trouwbelofte bij een wettelijk huwelijk.
Het spreekt voor zich dat ik jullie met alle liefde en plezier help met de vorm voor jullie eigen en unieke ceremonie.